top of page

Filmavond 21/05: Amal


Amal (2017)

Mohamed Siam

(83 min / ondertiteling: NL)

'Wat voor verschil maakt mijn naam?’ is de openingsvraag van de film Amal. Amal betekent ‘hoop’ en is de naam van een Egyptisch tienermeisje dat in 2011 op veertienjarige leeftijd de opstanden tegen Hosni Mubarak op het Tahrirplein bijwoonde en zonder enige angst recht op het gevaar af liep. In dit kunstig gedocumenteerde coming of age-verhaal van regisseur Mohamed Siam volgen we Amal in haar zoektocht naar vrijheid en zelfstandigheid te midden van een land dat verscheurd wordt door protest en onrust. Na Mubarak viel legerleider Tantawi, president Morsi van de Moslimbroederschap ruimde gedwongen het veld, El Sisi kwam aan de macht. De dictatuur van de staat en het patriarchaat proberen wanhopig hun ijzeren greep op het land te behouden. (Mounir Samuel, De Groene Amsterdammer 02/05/2019)

Voor meer info, ga naar filmavonden

bottom of page