top of page

Valley of the Kings (1954)

13/02/2020

Robert Pirosh

Met inleidende lezing door Rosalind Janssen (Institute of Education, UCL)

Wanneer archeoloog Mark Brandon in 1900 opgravingen uitvoert in Egypte, wordt hij benaderd door de knappe Ann Mercedes, dochter van egyptoloog Dr. James Barclay. Zij overtuigt hem om samen met haar het werk van haar overleden vader voort te zetten en op zoek te gaan naar bewijzen voor de aanwezigheid van Jozef in het oude Egypte. Deze bewijzen zouden ze vinden in het graf van farao 'Ra-Hotep', maar hun zoektocht naar dit graf wordt bemoeilijkt door moord en verraad...

 

Inleidende lezing:

In 1954, Metro-Goldwyn-Mayer released its technicolour film Valley of the Kings, starring Eleanor Parker and Robert Taylor. That the lead female character, the beautiful Ann Mercedes, daughter of a deceased Egyptologist, was in search of the ‘confirmation of a unified religion’, seems to confirm that the story was based on Natacha Rambova’s recent Bollingen Expedition to the Valley of the Kings. Discover the many lives of Madame Rambova: exotic Hollywood actress, sensitive traveller, and, above all, a remarkable scholar.

Amal (2017)

21/05/2019

Mohamed Siam

'Wat voor verschil maakt mijn naam?’ is de openingsvraag van de film Amal. Amal betekent ‘hoop’ en is de naam van een Egyptisch tienermeisje dat in 2011 op veertienjarige leeftijd de opstanden tegen Hosni Mubarak op het Tahrirplein bijwoonde en zonder enige angst recht op het gevaar af liep. In dit kunstig gedocumenteerde coming of age-verhaal van regisseur Mohamed Siam volgen we Amal in haar zoektocht naar vrijheid en zelfstandigheid te midden van een land dat verscheurd wordt door protest en onrust. Na Mubarak viel legerleider Tantawi, president Morsi van de Moslimbroederschap ruimde gedwongen het veld, El Sisi kwam aan de macht. De dictatuur van de staat en het patriarchaat proberen wanhopig hun ijzeren greep op het land te behouden (beschrijving: Mounir Samuel, De Groene Amsterdammer 02/05/2019)

Agora (2009)

woensdag 15/11/2017

Alejandro Amenábar

Inleiding: Herbert Verreth

Cleopatra (1934)

7 (!) oktober 2015

Cecil B. DeMille

Inleiding: Herbert Verreth

Een kostuum-spektakel van formaat over de tumultueuze regeringsperiode van de Egyptische koningin Cleopatra en haar -nog meer tumultueuze- romances met Romeinse gezaghebbers. Cleopatra, Caesar en Marcus Antonius door de ogen van de "king of Hollywood"!

Death on the Nile (1978)

3 juni 2015

John Guillermin

Inleiding: Herbert Verreth

Peter Ustinov kruipt in de rol van de Belgische detectieve Hercule Poirot in deze klassieke 'whodunit', gebaseerd op Agatha Christie's roman Death on the Nile. Aan boord van het luxe cruiseschip Karnak komt de rijke Linnet Ridgeway om het leven. Iedereen aan boord had wel een motief om haar te willen doden, maar wie is de dader? Poirot bestudeert de zaak terwijl het schip zuidwaarts reist en bekende Egyptische monumenten, van Giza over Luxor tot Aswan, de revue passeren. Komt hij tot een ontrafeling voor het schip haar bestemming bereikt?

The Mummy (1932)

23 januari 2015

Karl Freund

Inleiding: Bart Van Dooren

'Horror' uit de jaren '30...

Please reload

Locatie en tijdstip

De filmavonden gaan door in Leuven. Iedere film wordt kort ingeleid, de inleiding start om 19u30.


Erasmushuis Faculteit Letteren, Blijde Inkomststraat 21 (achter de Centrale Bibliotheek van de KU-Leuven), Justus Lipsiuszaal (8ste verdieping)

 

 

bottom of page