top of page

Lezing Marleen De Meyer: Jean Capart in Amerika: Avonturen van een Belgisch Egyptoloog over zee tijd


woe (!) 11/12 (Leuven)

do 12/12 (Gent)

Jean Capart (1877-1947) staat algemeen bekend als de grondlegger van de Egyptologie in België, maar dat hij naast een volledige carrière in het Jubelparkmuseum in Brussel ook jarenlang in de Verenigde Staten actief was, is minder geweten. Op uitnodiging van de ‘Commission for Relief in Belgium Educational Foundation’ toerde Capart in 1924-25 als gastprofessor door de VS en gaf hij lezingen in het hele land. De contacten die hij tijdens deze en andere bezoeken in de jaren ‘20 legde, droegen bij tot zijn benoeming in 1932 als advisory curator van het Egyptische Departement in het Brooklyn Museum. Hij zou deze functie bijna tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bekleden en jaarlijks zijn tijd verdelen tussen Brussel en Brooklyn. Tijdens deze jaren bouwde hij de Egyptische collectie van het Brooklyn Museum voornamelijk op met objecten die hij via de Britse Egypt Exploration Society verkreeg, en een tijdlang was Brooklyn zelfs de belangrijkste geldschieter van de opgravingen in Amarna. Op basis van archiefonderzoek uitgevoerd in het kader van het EOS-project "Pyramids & Progress. Belgian Expansionism and the Making of Egyptology, 1830-1952" verkent deze lezing de Amerikaanse carrière van Capart.

bottom of page