top of page

Lezing 29/05: De steen van Rosetta en de versiering van de Egyptische tempels in de Grieks-Romeinse

Dr. René Preys

dinsdag 29/05 - Leuven najaar - Gent

Tijdens de Griekse overheersing in Egypte was er regelmatig overleg tussen de Griekse machthebbers en de Egyptische priesters. Het verslag van deze bijeenkomsten werden in drie 'talen' gegraveerd op grote stèles die in alle tempels van Egypte opgericht werden. De bekendste van deze stèles, maar zeker niet de enige, is de Steen van Rosetta. In deze verslagen worden een aantal beslissingen genomen ter ere van de koning, onder andere het oprichten van beelden, de inrichting van een cultus. De vraag die we ons zullen stellen tijdens deze lezing is of de beslissingen van deze bijeenkomsten een invloed hebben gehad op de versiering van de Egyptische tempels.

bottom of page