top of page

Lezing 23/05 en 28/06: Puzzelen met tombes. Een digitale reconstructie van de elite-necropool in Day

Toon Sykora en Roberto De Lima Hernandez

(NL/ENG) i.s.m. Ex Oriente Lux woensdag 23/05 - Leuven

donderdag 28/06 - Gent

De rotsgraven van Dayr al-Barsha behoren tot de belangrijkste monumenten uit het Egyptische Middenrijk (ca. 2055 – 1700 v.Chr.). Helaas had het elite-grafveld sterk te lijden onder ingrijpende steengroeveactiviteit en verschillende fasen van grafroof, waardoor het onmogelijk is om de enorme puzzel van architectuurresten fysiek te reconstrueren.

Innovatieve digitale applicaties reiken nu nieuwe methodes aan om de gedecoreerde fragmenten terug aan elkaar te passen. Door middel van een flexibele, interactieve 3D-omgeving, wordt het mogelijk om het tombeplateau visueel terug op te bouwen. Dit stelt ons in staat om fundamentele onderzoeksvragen omtrent de evolutie van de necropool en de decoratie van de graven te beantwoorden.

bottom of page