top of page

Lezing mei: Bart Vanthuyne - Archeologische prospectie in Zawyet Sultan. Nieuwe onderzoeksresultaten


24/05 (Leuven) en 26/05 (Gent)

Zawyet Sultan, ook bekend als Zawyet el-Maiyitin of Zawyet el-Amwat, is een site in Midden-Egypte op de oostoever van de Nijl, net ten zuiden van Minya. Het kent een occupatie-geschiedenis van meer dan 5000 jaar, en dankt zijn bekendheid vooral aan het feit dat het de enige site in Midden-Egypte is waar een kleine trappenpiramide werd gebouwd op het einde van de 3de Dynastie. Tevens was er een grote rotsgravennecropool uit het late Oude Rijk, die Lepsius in de 19de eeuw nog intact heeft gezien, maar die enkele jaren na zijn doortocht helaas grotendeels werd vernietigd. Heden ten dage zijn er ook nog resten uit het Nieuwe Rijk, waaronder die van een tempel en een gedecoreerd rotsgraf, en blijven er muren over van Romeinse gebouwen. Indrukwekkend zijn de miljoenen scherven die de omvang van de oude Romeinse stad nog aangeven. Rondom de site zijn er ook omvangrijke steengroeven.

In het begin van de 20ste eeuw heeft Raymond Weill opgravingen uitgevoerd in deze site, maar helaas is daar maar weinig van gepubliceerd. Later focuste het onderzoek op enkele rotsgraven uit het late Oude Rijk en het Nieuwe Rijk. Nieuwe opgravingen werden uitgevoerd door de SCA op diverse plaatsen in 1993-1994 en een team olv Barry Kemp voerde er onderzoek uit in 1999. In 2015 startte een nieuwe surveymissie van het University College London, University Pisa en de Egyptische Oudheidkundige dienst, olv Richard Bussmann, met als doel de resultaten van de oude publicaties te verifiëren en de occupatiegeschiedenis van de site verder te bestuderen. Voor dit laatste onderdeel werd aan de spreker gevraagd om het gebied uitvoerig te surveyen. In de lezing wordt de site chronologisch voorgesteld en worden de nieuwe onderzoeksresultaten besproken.

Meer info: http://www.zawyet-el-sultan.com

bottom of page