top of page

Studiedag "Djehoetihotep. 100 jaar opgravingen in Egypte

In samenhang met de tentoonstelling 'Djehoetihotep. 100 jaar opgravingen in Egypte' vindt op zaterdag 7 november 2015 een studiedag plaats in het Jubelparkmuseum in Brussel. Zowel internationale sprekers als egyptologen van eigen bodem brengen een mix van verhalen over hoe oude opgravingsdocumentatie en modern onderzoek hand in hand gaan.

Programma: 10.00u Welcome 10.20u Peter Der Manuelian (Harvard University): George Andrew Reisner: A Life in 20 minutes 10.45u Denise Doxey (Museum of Fine Arts Boston): Dayr al-Barsha 1915: The Untold Story of Story 11.10u Lawrence Berman (Museum of Fine Arts Boston): Dayr al-Barsha in the Museum 11.35u Rita Freed (Museum of Fine Arts Boston): The Application of New Technology in the Understanding of the Human Remains in the Tomb of Djehutynakht 12.00 Lunch 13.45u Harco Willems (KU Leuven): George Willoughby Fraser and his Saw. Or how did the Djehutihotep Girls end up in the Cairo Museum? 14.15u Marleen De Meyer (KU Leuven): Where did Newberry go wrong? New recording and digital reconstruction of the tomb of Djehutihotep 14.40u Tanja Pommerening (Johannes Gutenberg-Universität Mainz): Unravelling Daressy’s excavations of the five shafts in front of the tomb of Djehutihotep 15.05u Coffee break 15.30u Georgia Long (FWO Vlaanderen – KU Leuven): Something old, something new. Reconstructing find contexts in the tomb of governor Nehri I. 15.55u Luc Delvaux (Royal Museums of Art and History, Brussels): Middle Kingdom wooden models in the Royal Museums of Art and History, Brussels (voor het complete programma met abstracts zie http://www.dayralbarsha.com/barsha/node/277)

  • Jubelparkmuseum (auditorium), Jubelpark 10, 1000 Brussel

  • Toegang: €15 (studenten €5) (vooraf inschrijven niet verplicht)

  • Hou er aub rekening mee dat er wegwerkzaamheden aan de gang zijn in de buurt van het Jubelparkmuseum, en dat u de esplanade moet oprijden via de rotonde Merode

bottom of page