
14/05

Hybride lezing
Regisitratielink:
Wat de pot schaft: pap in het Grieks-Romeins Egypte.
Gert Baetens
Postdoctoraal onderzoeker KU Leuven
Want wat schafte die pot precies? Zoals in veel andere regio’s in het antieke Middellandse Zeegebied leefde de bevolking van Grieks-Romeinse Egypte voor een groot deel van graan, in eerste instantie in de vorm van brood. Deze lezing gaat over het kleine broertje van brood: graanpap. Dit gerecht verschijnt regelmatig in de Griekse papyri, maar ook – en dat is vaak over het hoofd gezien – in de Egyptische bronnen, die ons van alles leren over de bereiding en consumptie van deze lekkernij. Deze kleine voedselhistorie neemt ons mee langs verschillende plaatsen in Grieks- Romeins Egypte, met omwegen langs de Koptische monniken, Deir el-Medina, helemaal tot in het Oude Rijk.
Deze lezing wordt in samenwerking met Ex Oriente Lux gehouden, en zal uitzonderlijk op woensdag doorgaan, om 20u00 in MSI 01.12 (Erasmusplein 2, Leuven).