top of page

Lezing Artiom Gizun: Les plus grandes collections égyptiennes de l’ex-URSS


08/10 (Leuven)

10/10 (Gent)

Lezing in het Frans!

Les plus grandes collections égyptiennes de l’ex-URSS

De grootste Egyptische collecties van de voormalige USSR Cette présentation propose une introduction à l’histoire générale des principaux musées de l’ex-Union soviétique, ainsi que des derniers projets muséologiques et des découvertes qui sont présentées au Musée des Beaux-Arts Pouchkine à Moscou, au musée de l’Hermitage à Saint-Pétersbourg, au Musée archéologique d'Odessa en Ukraine, au Musée des beaux-arts de Kramskoï à Voronège en Russie, ainsi que dans les collections de Kazan, de Pskov, de Minsk, etc.

Deze lezing geeft een inleiding tot de algemene geschiedenis van de belangrijkste musea van de voormalige Sovjet-Unie. Daarnaast komen ook de meest recente museale projecten, zoals deze van het Pushkinmuseum voor Beeldende Kunsten in Moskow, de Hermitage in Sint-Petersburg, het Archeologisch Museum van Odessa enzomeer, aan bod. Artiom Gizun studeerde Linguistiek, Taal- en Letterkunde aan de Taalkundige Staatsuniversiteit van Minsk. Daarnaast heeft hij een grote belangstelling voor museologie, epigrafie, archeologie, funeraire cultuur en taal en literatuur van het antieke Egypte. Zodoende participeerde hij oa. aan de renovatie van de permanente tentoonstellingscollectie van het Museum voor Schone Kunsten in Voronej (Rusland) in 2015. Daarnaast is hij betrokken bij verschillende museale projecten die de geschiedenis van hun Egyptische collecties in de verf willen zetten.

bottom of page