top of page

Lezing Juni: René Preys - De Tempel van Sjenhoer: De godin Ta-Netjeret-aât en haar zoon Horoedja

07/06 (Leuven)

Datum Gent nog te bepalen!

De tempel van Sjenhoer werd gebouwd tijdens de regering van keizer Augustus maar werd door zijn opvolgers verder uitgebreid. De bouw van de tempel past in een bredere architecturale politiek uitgewerkt door de eerste keizers in de regio van Coptos, die belangrijk was voor de ontginning van de porfiermijnen in de oostelijke woestijn. Het grote regionale centrum Coptos genoot daarom bijzondere aandacht maar ook kleinere tempels zoals El-Qala en Sjenhoer dateren uit deze periode. De versiering van de wanden toont dat de tempel gewijd was aan de godin Ta-netjeret-aât en haar zoon Horoedja. Als moedergodin neemt zijn de kenmerken over van Isis, moeder van Horus maar deze Isis is niet zozeer de echtgenote van Osiris als wel van de god Min die vereerd werd in het grote theologisch centrum van Coptos. Gelegen tussen Coptos en Thebe werd de theologie van Sjenhoer ook beïnvloed door de theologie van Amon van Thebe. Nu de KU Leuven de publicatie van de tempel afrondt kunnen we ons eindelijk een duidelijk beeld maken van de kenmerken van Ta-netjeret-aät.

bottom of page