top of page

De Nubische droom van Jean Capart: Zoektocht naar de oorsprong van de Nubische collectie van de KMKG

Athena Van der Perre

Tussen 1900 en 1947 kende de Egyptisch collectie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) een monumentale groei, en dit allemaal onder de vakkundige leiding van de eerste Belgische Egyptoloog, Jean Capart. Meer dan 10000 objecten vonden hun weg van Egypte, via Groot-Brittannië, naar het Brusselse museum. Het is echter niet zo bekend dat Capart ook een collectie van ca. 1000 voorwerpen samenstelde, allen afkomstig van goed gedocumenteerde opgravingen in Nubië.
Deze Nubische collectie ontstond niet zonder slag of stoot. Capart’s plannen voor een eigen opgraving in Nubië in 1907 vielen enkele dagen voor de start van de campagne alsnog in het water. Hij moest vervolgens zijn eigen uitgebreid archeologisch netwerk aanspreken om de beoogde collectie voor het museum te verkrijgen.
Deze lezing zal focussen op het tragische verhaal van Capart’s Nubische campagne, en de daaropvolgende stappen die hij ondernam in het vormen van deze (ondergewaardeerde) collectie. Het onderzoek voor deze lezing werd uitgevoerd binnen het kader van het EOS Project “Pyramids & Progress. Belgian Expansionism and the Making of Egyptology, 1830-1952”.

bottom of page